Γιατί ο Πολάκης προειδοποίησε τη Μενδώνη ότι “θα γίνει του Ηρακλείου”;

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αντί να αναρωτιέται για παράδειγμα γιατί οι Βρετανοί δεν επιστρέφουν μια από τις κλεμμένες από τον Ελγιν Καρυάτιδες, έστω και δανεική για πενήντα χρόνια στον Παρθενώνα, το φυσικό τους χώρο, ετοιμάζεται η ίδια να προχωρήσει σε δανεισμό (εξαγωγή) έργων τέχνης για 50 συν 50 χρόνια… (όπως αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή)!!!
Προφανώς κάπου έχει χάσει τη μπάλα στη διαχείριση των αρχαιοτήτων η Υπουργός Πολιτισμού και αυτό φάνηκε και το καλοκαίρι με την (απουσία) αντίδρασης του Υπουργείου σε “πρωτοβουλίες” ιδιωτικών ανελκύσεων αρχαίων κτερισμάτων από λάτρεις … των εργων Τέχνης.

Το γεγονός δεν άφησε ασχολίαστο ο Παύλος Πολάκης:

«Προς Μενδώνη:

Αγαπούλα… πούλα!!!(φωτό 1)

ΥΓ. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!! Θα γίνει ό,τι έγινε στο Ηρακλειο το 1979… (φωτό 2)»

Τί ήταν αυτό που υπενθύμισε ο Π. Πολάκης στην Μενδώνη;

Τον Φλεβάρη του 1979, όταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με υπουργό Πολιτισμού τον Νιάνια, αποφάσιζε να δανείσει αρχαιότητες από το μουσείο του Ηρακλείου στις ΗΠΑ. Ο λαός του Ηρακλείου ξεσηκώθηκε, σε από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έκανε ποτέ ο λαός του Ηρακλείου στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Επί σχεδόν μια εβδομάδα, τις τελευταίες ημέρες του Φλεβάρη του 1979, χιλιάδες Ηρακλειώτες είχαν ζώσει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, περιφρουρώντας με τον τρόπο αυτό τους αρχαιολογικούς θησαυρούς ώστε να μη μεταφερθούν στην Αμερική. Ο φόβος ήταν μήπως τα αρχαία δεν επιστρέψουν ποτέ στην Κρήτη. Και τελικά ο λαός του Ηρακλείου το πέτυχε. Την 1η Μαρτίου ο Κ. Καραμανλής δήλωνε ότι τα αρχαία δεν θα φύγουν, αλλά με μια δήλωση που εξόργισε: “είμαι αηδιασμένος γιατί τα γεγονότα εκθέτουν τη χώρα διεθνώς”, είχε πει!

Η εξέγερση των Ηρακλειωτών είχε βέβαια αφορμή το μουσείο, αλλά πολλοί θεωρούν ότι ήταν στην πραγματικότητα η κορύφωση των αντικαραμανλικών διαθέσεων των Κρητικών. Γι αυτό ίσως και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αν και έκανε πίσω, απάντησε τόσο απαξιωτικά στις κινητοποιήσεις. Πολλοί θεωρούν ότι αυτή ήταν η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Καραμανλή, καθώς στις εκλογές του Οκτώβρη του 1981, κέρδισε την αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Δείτε τα γεγονότα: Η εξέγερση του Ηρακλείου για τα αρχαία- Όταν χιλιάδες Ηρακλειώτες ανάγκασαν τον Κ. Καραμανλή να δηλώσει “είμαι αηδιασμένος” (φωτο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί